dimecres, 30 d’abril del 2008

Com es fan les ratlles de la pasta de dents i per que es varen inventar?



Alguna vegada t' has preguntat com es formen les línies de colors del dentífric tan perfectes en sortir del tub?



Es clar que si, com tothom, i estic convençut de que hi ha gent que fins i tot deixa de comprar aquesta pasta de dents amb ratlles només perquè viuen turmentades de no conèixer el secret.

Però clar, la resposta és més senzilla del que sembla.

No es tracta, com es pot pensar en un primer moment, de dos compartiments separats. El tub s’omple de la pasta de dents (que normalment és blanca), fins a un cert nivell, a la vegada que el tub disposa d’un senzill mecanisme que forma les ratlles, que solen ser blaves, vermelles o verdes. Ambdós productes son força viscosos per tal de que no es mesclin.



Ara, el truc consisteix en deixar aquestes dues substàncies separades entre si, però que surtin del tub al mateix moment. Per fer això, la boca del tub no és només un forat, sinó que consta d’un compartiment que circumda tot el tub en l’últim centímetre en la seva part interior ( com es pot apreciar en la figura ) i que disposa d’uns foradets a la zona de la boca de sortida. Llògicament, hi ha tants forats com ratlles es voles dibuixar a la pasta.

Al pressionar el tub, fem que la pasta blanca flueixi cap a fora i a la vegada es barregi amb la de color.



La patent del mètode de produir aquestes ratlles, va ser comprat per Lever, ( aleshores Unilever ), l’ any 1958 a un inventor de Nova York , que es deia Leonard Lawrence Marraffino, que paradoxalment ho havia inventat per fer caramels de colors.

L’any 1960 es va introduir aquesta nova pasta al mercat americà i posteriorment a l’any 1965 al Regne Unit sota la marca Signal i posteriorment a Europa. Des dels mateixos inicis, per problemes tècnics de disseny, un de cada tres tubs no produïa be les ratlles i els competidors Procter , colgate e inclús Beechams, varen liderar el mercat.



Amb tot, cal dir, que les ratlles compleixen l’únic propòsit de produir un efecte òptic, de tal manera de que el tub principal conté la pasta dentífrica, la línea vermella afegeix el fluor i la línea verda atorga el fresc aroma de menta.

1 comentari:

Maria.ie ha dit...

aixo es digne del departament I+D